Donirana oprema Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci

Danas su predstavnici Ede, Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci, uručili opremu za praćenje utroška električne energije koja se koristi u industrijskim preduzećima.

Donirana oprema se sastoji od senzora koji se instaliraju u proizvodnim pogonima preduzeća i omogućavaju praćenje utroška električne energije, te efikasnije upravljanje energijom. Vrijednost opreme je oko 8.000 KM.

Ovom prilikom, doc. dr Miloš Ljubojević, prodekan za naučnoistraživački rad na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci je istakao:

Doniranu opremu će Elektrotehnički fakultet koristiti u nastavnom procesu, naučno-istraživačkom radu i budućoj saradnji sa industrijskim preduzećima koja žele da unaprijede energetsku efikasnost. S obzirom na odličnu saradnju sa Agencijom za razvoj preduzeća Eda, kao i proces zelene tranzicije industrijskih preduzeća koji je pred nama, nadam se da će u budućnosti biti još sličnih projekata.

Goran Janković, vođa projekta READy iz Ede je rekao:

U okviru projekta READy je instalirana senzorska oprema u 6 industrijskih preduzeća, čime je napravljen važan korak u procesu uspostavljanja sistema energetskog menadžmenta. Takođe, na osnovu ekspertnog sistema koji je razvijen u okviru projekta, izvršena je procjena spremnosti zainteresovanih kompanija za energetsku tranziciju i date su preporuke na osnovu simulacija poboljšanja. S obzirom na tržišna kretanja i uticaj promjena regulative, vjerujemo da će podrška preduzećima biti potrebna i u narednom periodu. Svakako ćemo nastojati da stečena iskustva iskoristimo u narednim projektima i nadamo se nastavku saradnje sa Elektrotehničim fakultetom i drugim subjektima koji mogu da doprinesu boljim rezultatima privrede.

Oprema je nabavljena u okviru projekta READy – “Unapređenje efikasnosti resursa naprednom digitalizacijom u proizvodnim MSP“, koji implementira Eda – Agencija za razvoj preduzeća Eda u partnerstvu sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci i Savjetom stranih investitora, a koji je podržan u okviru projekta „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“ kojeg sufinansiraju Evropska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Više informacija o projektu READy možete pronaći ovdje.