Iskustva projekta READy značajna za dalju podršku MSP u efikasnijem upravljanju energijom

U petak, 9. avgusta 2024, Eda je organizovala završnu konferenciju projekta READy „Primjena digitalnih rješenja u upravljanju energijom: Iskustva industrijskih preduzeća, ovdje i sada“.

Konferenciji je prisustvovalo preko 30 predstavnika preduzeća, Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH, Privredne komore Republike Srpske, Razvoje agencije Republike Srpske, Razvojne agencije grada Prijedora, Inovacionog centra Banja Luka, GIZ-a, Interreg VI-A  IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, te medija.

Na konferenciji su prezentovani rezultati projekta READy, iskustva preduzeća koja su uz podršku projekta postavila odgovarajuće senzore za praćenje potrošnje električne energije u proizvodne pogone, te iskustva eksperata i mogućnosti koje pružaju ovakva rješenja. Takođe, prezentovani su rezultati provedenog SenseMaker istraživanja koje obuhvata 50 preduzeća iz BiH o izazovima sa kojima se susreću u oblasti efektivnijeg i efikasnijeg korišćenja energije u proizvodnji i poslovanju.

S obzirom na to da se industrijska preduzeća suočavaju sa novim izazovima u oblasti energije, učesnici smatraju da su iskustva projekta korisna, te da bi trebalo nastaviti sa sličnim inicijativama i projektima u narednom periodu.

Projekat “READy – Unapređenje efikasnosti resursa naprednom digitalizacijom u proizvodnim MSP“, implementira Eda – Agencija za razvoj preduzeća u partnerstvu sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci i Savjetom stranih investitora, a podržan je u okviru projekta „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“ kojeg sufinansiraju Evropska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Više informacija o projektu READy možete pronaći ovdje.