Dobijene dragocjene informacije o potrebama preduzeća za obukama

Eda je tokom septembra i oktobra 2024. provela istraživanje o potrebi preduzeća za obukama. Prikupljeni su stavovi i mišljenja predstavnika 121 preduzeća iz vodećih privrednih sektora u BiH: metaloprerade, drvoprerade, prehrambene industrije, industrije plastike i IT industrije.

Ovo istraživanje je inicirano preporukama OECD-a iz Izvještaja o implementaciji SBA – Akta o malim i srednjim preduzećima u BiH za dimenziju 8a (vještine za MSP), kojima je sugerisano da se uvede redovno godišnje ispitivanje potreba za obukama (znanjima i vještinama) u vodećim privrednim sektorima.

U toku je obrada i analiza podataka, te kreiranje izvještaja. Nalazi istraživanja treba da doprinesu kreiranju sistemske podrške u ovoj oblasti od strane nadležnih institucija na odgovarajućim nivoima, kao i boljoj ocjeni u sljedećim izvještajima OECD-a i Evropske komisije.

Istraživanje je provedeno u saradnji sa Vanjskotrgovinskom/Spoljnotrgovinskom komorom BiH, Privrednom komorom Republike Srpske, Privrednom/Gospodarskom komorom Federacije BiH i Privrednom komorom Brčko distrikta BiH. Ovo je jedna od aktivnosti projekta „Napredna implementacija Akta o malom biznisu u BiH2EU – SBA u BiH2EU” kojeg realizuje Eda u saradnji sa Sarajevskom regionalnom agencijom SERDA, a finansira Švedska.