Nove publikacije u izdanju Ede

Eda je objavila dvije nove publikacije.

Prva nosi naziv “Praktične preporuke za unapređenje procedura za dodjelu grant sredstava za podršku MSP u BiH”. Ove preporuke su proizašle iz desetogodišnjeg iskustva Ede i drugih organizacija u procesu dodjele grant sredstava za projekte usmjerene na razvoj MSP u BiH. Publikacija obuhvata sve faze u postupku izbora korisnika granta i implementacije projektnih aktivnosti, sa posebnim osvrtom na uočene nedostatke i potencijalna poboljšanja. Pored toga, nudi primjere dobre prakse i konkretne preporuke za unapređenje. Preporuke su namijenjene institucijama i organizacijama koje su nadležne za pružanje podrške razvoju MSP u BiH ili onima koje imaju ove aktivnosti u opisu svojih poslova, kroz finansiranje i odobravanje grant sredstava. Autor je Brankica Radulović u saradnji sa kolegama iz Ede, a publikacija se može preuzeti ovdje.

Naslov druge publikacije je „Izrada akcionih planova za sprovođenje strategija razvoja MSP u BiH”. Ova publikacija pruža praktične smjernice i alate za unapređenje procesa izrade akcionih planova, koji će omogućiti efikasniju koordinaciju i implementaciju sektorskih strategija razvoja MSP-a i preduzetništva. Preporuke su usmjerene na postizanje optimalne integracije akcionih planova u srednjoročne i godišnje planove rada i budžetske planove organa uprave na svim nivoima vlasti, uključujući entitete i Brčko Distrikt. Pored toga, preporuke obuhvataju važne aspekte praćenja i izvještavanja o realizaciji planiranih mjera, što doprinosi boljoj transparentnosti i odgovornosti u implementaciji. Ovako se nastoji doprinijeti unapređenju kvaliteta izrade akcionih planova i efikasnijem sprovođenje mjera i projekata definisanih u strategijama razvoja MSP i preduzetništva u BiH. Autor ove publikacije je dr Bahrija Umihanić, a možete je pogledati ovdje.

Publikacije su pripremljene u okviru projekta u okviru projekta „Napredna implementacija Akta o malom biznisu u BiH2EU – SBA u BiH2EU” kojeg realizuje Eda u saradnji sa Sarajevskom regionalnom agencijom SERDA, a finansira Švedska.