Korisna razmjena informacija i iskustava za izradu Strategije infrastrukture kvaliteta u BiH

U utorak, 15. oktobra 2024, održana je onlajn radionica Radne grupe za izradu nacrta Strategije infrastrukture kvaliteta u BiH sa timom Ministarstva privrede Srbije, sa 25 učesnika. U toku radionice razmijenjene su informacije o izradi strateških dokumenata u ovoj oblasti, a kolege iz Srbije su prenijele svoje uvide i naučene lekcije o tome šta i kako treba da se radi za efikasnije rješavanje zahtjeva iz Poglavlja 1 (Slobodno kretanje roba) u okviru obaveza iz šireg procesa pristupanja EU.

Dobijene informacije, uvidi i sugestije biće od velike pomoći u procesu izrade Strategije infrastrukture kvaliteta u BiH 2025-2030, gdje je u toku finalizacija faze programiranja. Na 4. radnom sastanku Radne grupe, koji će se održati 17. 10. u Sarajevu, planirano je da se završi programski dio strategije i obrade elementi za pripremu indikativnog finansijskog okvira i okvira za sprovođenje, praćenje, evaluaciju i izvještavanje.

Priprema Strategije infrastrukture kvaliteta u BiH je dio aktivnosti projekta „Napredna implementacija Akta o malom biznisu u BiH2EU – SBA u BiH2EU” kojeg realizuje Eda u saradnji sa Sarajevskom regionalnom agencijom SERDA, a finansira Švedska.