Ekspertski žargon

Nakon nekoliko godina učešća u radionicama i organizovanja istih, djeluje mi da postoji problem sa ekspertskim žargonom u komunikaciji. Naime, radi se o frazama i formulacijama koje konsultanti i eksperti često koriste pri definisanju i opisivanju stvari. Mnoštvo takvih fraza se može naći u, primjera radi, strateškim dokumentima. Činjenica da eksperti imaju svoj žargon je razumljiva i prihvatljiva, dok se on koristi u međusobnoj komunikaciji između eksperata. Problem nastaje kada ga počnu koristiti i ne-eksperti u, primjera radi, radionicama: preduzetnici, direktori, radnici, inžinjeri, zaposleni u jedinicama lokalne samuprave, itd. Djeluje mi da ga koriste zato što vide da ga eksperti i konsultanti koriste i misle da i oni trebaju tako formulisati svoje misli.

Više puta sam posmatrao kako zaposleni u opštinskoj/gradskoj administraciji prolaze kroz agoniju dok pokušavaju formulisati svoje misli. Na primjer, u jednom maloj opštini u Republici Srpskoj, jedan od rezultata radionice je bio: “Rješavanje problema plavljenja na teritoriji Opštine”. Na prvi pogled ovaj cilj djeluje u redu. Nakon što sam ih pitao o čemu se tu zapravo radi, shvatili smo da jedna rječica plavi na određenoj lokaciji. Kada sam ih pitao zašto su tako široko formulisali ako se radi o jednoj lokaciji, nasmijali su se i rekli da tako zvuči profesionalnije. Preformulisali smo cilj i zamolili ih da ne koriste više profesionalne fraze i da prosto kažu, koristeći svoju terminologiju, u čemu je problem. Tako smo nastavili i od tog trenutka je sve išlo dosta brže i lakše. Mi bi, kasnije, pažljivo preformulisali te stvari vodeći računa da im ne promijenimo značenje.

Čini mi se da se gube vrijedne informacije kada ne-eksperti koriste ekspertski žargon, bilo na radionicama bilo drugdje. Fraze imaju običaj da “progutaju” detalje, zamagle sliku i ukalupe izjave oko univerzalnih generičkih problema.  Mislim da takav gubitak konkretnih informacija nije dobar tokom uvodnih faza, šta god da se radi, i djeluje mi je da je ekpertski žargon jedan od krivaca za mnoge površne i pre-generalizovane dokumente koje imamo danas. Dalje, učesnici koji ne razumiju taj žargon, razumljivo, neće pratiti raspravu ili će smatrati da su drugi koji razumiju žargon znatno kompetentniji od njih (a nisu!) i njihov doprinos će izostati. Pre-generalizovanim dokumentima ovaj žargon pogoduje i na način da generički problemi ka sebi privlače i generička rješenja.

Mislim da je vrlo važno, a lako se zanemari, da eksperti i konsultanti u radu prilagođavaju svoj govor sugovornicima i izbjegavaju korištenje žargona za koji nisu sigurni da će ga svi razumjeti, a nekad mi se čini da ga ni oni ne razumiju.