Industrija Prnjavora traži obučenu radnu snagu

U okviru projekta „Partnerstvo za kvalitetna radna mjesta i konkurenost“, finansiranom od strane Evropske unije (u okviru poziva „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“, implementiran od strane Međunarodne organizacije rada), koji se provodi na području opštine Prnjavor, provedeno je istraživanje o potrebama preduzeća iz industrijskih sektora za zapošljavanjem u narednom periodu i neophodnim znanjima i vještinama koje nezaposleni treba da imaju za rad u industriji.

Intervjuisano je pet većih industrijskih preduzeća sa područja opštine Prnjavor i sva intervjusana preduzeća su izrazila potrebu za zapošljavanjem novih radnika u 2017. i 2018. godini. Pored toga, predstavnici preduzeća su istakli problem neobučene radne snage na tržištu rada i činjenicu da novozaposleni trebaju da prođu obuku za rad u industriji, naglašavajući da obično teret organizacije i troškova obučavanja radne snage snose sama preduzeća, što predstavlja značajno opterećenje za privrednike, a neke profile nije ni moguće obezbijediti na ovaj način, pa je podrška dobrodošla.

Kroz projekat je u 2017. i 2018. godini planirana organizacija obuke za 150 nezaposlenih osoba za aktivno traženje posla i obuka za 75 nezaposlenih osoba za sticanje vještina i znanja za rad u industriji.