Inovacije u preduzećima – potrebne i izvodive, uz jačanje interakcija ključnih aktera

U okviru projekta KRIN – kreiranje regionalne inovacione mreže, u Banjaluci je organizovana konferencija Inovacije i umrežavanje. Konferenciji je prisustvovalo oko 50 predstavnika privrede (direktora preduzeća, pretežno iz metalskog i drvoprerađivačkog sektora), institucija (Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vlada Brčko distrikta, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske), akademske zajednice (Mašinski fakultet, Ekonomski fakultet, Šumarski fakultet i Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjaluci), Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske,  opština, lokalnih razvojnih agencija, kao i međunarodnih organizacija u BiH.

Dr Shawn Cunningham iz renomirane međunarodne organizacije specijalizovane za teritorijalni razvoj, konkurentnost i inovacije – Mesopartner, govorio je o značaju iniciranja i uvođenja inovacija u preduzećima sa fokusom na saradnju preduzeća sa institucijama i organizacijama podrške.

Dr Stevo Borojević sa Mašinskog fakulteta u Banjaluci je prezentovao rezultate istraživanja o stanju inovacija u odabranim preduzećima drvoprerađivačkog i metalskog sektora koje je provedeno u okviru projekta KRIN – kreiranje regionalne inovacione mreže.

Direktor preduzeća Tri Best, gospodin Branko Đuđić, prenio je dobra iskustva u saradnji sa Mašinskim fakultetom na izradi novog proizvoda – didaktičkog sistema za obuku u oblasti mehatronike i hidraulike, dok je gospodin Krešimir Bodrožić, direktor preduzeća TIKT manufaktura iz Gradiške, govorio o motivima i načinima unapređenja procesa u vlastitom preduzeću.

Projektni tim Ede je predstavio ciljeve i najvažnije aktivnosti u okviru projekta KRIN, dok je gospodin Gligor Stojkov, menadžer projekta  EU4Business iz organizacije GIZ, predstavio najvažnije elemente predstojećeg projekta EU4Business.

Učesnici konferencije su zaključili da su inovacije važan faktor konkurentnosti preduzeća, da su one izvodive, te da je potrebno jačati interakcije i saradnju između preduzeća i institucija/organizacija koje im pružaju podršku.

Projekat KRIN kofinansira Evropska unija u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH – EU ProLocal koji implementira GIZ. Projekat doprinosi poboljšanju konkurentnosti MSP u sektorima metaloprerade i droprerade u Prijedoru, Kozarskoj Dubici, Gradišci, Laktašima, Prnjavoru, Derventi i Banjaluci kroz umrežavanje ključnih aktera i rješavanje nedostataka tržišta. Budžet projekta je 233.795 KM koji je kofinansiran od strane Evropske unije u iznosu od 186.498 KM. Više informacija o projektu KRIN je dostupno ovdje.