Jedinstvena podrška harmonizaciji zakonskog i strateškog okvira za mala i srednja preduzeća u BiH

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Spoljnotrgovinska komora BiH, Vijeće stranih investitora u BiH i Eda – Agencija za razvoj preduzeća, uz podršku Švedske agencije za međunarodnu saradnju (Sida) putem Ambasade Švedske, su danas u Sarajevu zajedno organizovali 2. konferenciju „Kako bolje podržati razvoj malih i srednjih preduzeća u BiH“.

Konferenciji je prisustvovalo preko 100 učesnika, predstavnika vlasti na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, ambasada, međunarodnih organizacija i projekata  u BiH, regionalnih razvojnih agencija, direktora preduzeća i preduzetnika.

Tom prilikom, zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mate Franjičević, je rekao: „Mi smo opredijeljeni za put prema Evropskoj uniji. Taj put podrazumijeva harmonizaciju, tj. usklađivanje našeg zakonskog okvira sa zakonskim okvirom Evropske unije, što obuhvata oblast malog i srednjeg poduzetništva. Akt o malom poduzetništvu (Small Business Act) može biti zajednički nazivnik za harmonizaciju našeg zakonodavstva sa onim u EU, ali i za harmonizaciju zakona u BiH na različitim nivoima vlasti“.

Zamjenik šefa misije i šef razvojne saradnje iz Ambasade Švedske u BiH, Torgny Svenungsson, je istakao: „Švedska snažno podržava ekonomsku integraciju BiH u EU i razvoj tržišne ekonomije u ovoj zemlji. Zadovoljstvo nam je da pružamo podršku četvorogodišnjem projektu „Evropski okvir za razvoj strategija i politika za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini – SBA u BiH” u okviru kojeg će predstavnici različitih nivoa vlasti izraditi harmonizovan zakonski, strateški i okvir politika za razvoj malih i srednjih preduzeća. Ovo je važno ne samo za BiH već i za EU, jer je to jedan od važnih zahtjeva za pristupanje BiH u EU. Drago mi je da Švedska ima priliku da pomogne ovoj inicijativi i nadam se da ću u budućnosti vidjeti još ovakvih poduhvata.“

U okviru konferencije su održana izlaganja i panel diskusije na sljedeće teme:

  1. Kako do sistemske i harmonizovane podrške razvoju MSP u BiH, sa panelistima: Brankica Pandurević, pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH – Sektor za ekonomski razvoj i preduzetništvo; Zoran Savić, pomoćnik ministra privrede i preduzetništva RS; Adis Fajić, stručni savjetnik iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Amra Abadžić, šefica pododjeljenja za privredni razvoj iz Vlade Brčko distrikta BiH.
  2. Kako bolje i više podržati izvoznike i investicije u MSP, sa panelistima: Radmila Zekić, predstavnik Project management Office-a preduzeća Lanaco iz Banjaluke; Emir Filipović, direktor preduzeća Spanish Market iz Sarajeva; Kemal Čolak, direktor preduzeća Promo iz Donjeg Vakufa i Vladan Nastić, direktor preduzeća Alpro iz Vlasenice.

Na konferenciji je predstavljen novi okvir podrške za razvoj MSP-a u zemlji, koji je usklađen sa evropskim okvirom, s jedne strane, i koji omogućuje harmonizaciju strategija i politika podrške za razvoj MSP unutar Bosne i Hercegovine, s druge strane. Okvir se gradi zajedničkim radom timova Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva razvoja, preduzetništva i obrta, Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske i Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Brčko distrikta. Finalizacijom i primjenom ovog okvira omogućiće se znatno intenzivnija, bolje fokusirana i sistemski koordinisana i organizovana domaća i međunarodna podrška razvoju MSP-a u zemlji.

Konferencija je pokazala da se, polazeći iz ugla gledanja malih i srednjih preduzeća, i uz saradnju nadležnih institucija, može doći do djelotvornih politika i instrumenata podrške. Sve sugestije i prijedlozi, a njih je bilo dosta, biće ugrađeni u strategije razvoja za period 2021-2027.

Konferencija je organizovana u okviru projekta „Evropski Akt o malom biznisu kao okvir strategija i politika za MSP u BiH – SBA u BiH“, koji finansira Sida putem Ambasade Švedske u BiH.