Maturanti u Prnjavoru uspješno završili obuku za aktivno traženje posla

U periodu od 16. aprila do 8. maja 2018., oko 200 maturanata završnih razreda srednjih škola u Prnjavoru je uspješno završilo obuku za aktivno traženje posla. Obuka je obuhvatila pripremu biografije i motivacionog pisma, sa posebnim fokusom na vježbu intervjua za posao koji je  prilagođen zanimanjima učenika.

Nataša M., učenica 3. razreda JU Centra srednjih škola „Ivo Andrić“, smjer prehrambeni prerađivač, u vezi sa pohađanjem obuke za aktivno traženje posla navodi: „Sve mi je bilo zanimljivo, a posebno mi se svidjela priprema i vježba razgovora za posao.“

Nemanja D., učenik 4. razreda JU Centra srednjih škola „Ivo Andrić“, smjer tehničari telekomunikacija kaže: „Naročito korisne su mi bile informacije o traženju posla, kao i savjeti o pripremi biografije.“

Generalno, maturanti su obuku za aktivno traženje posla ocijenili veoma zanimljivom i korisnom.  Obuka maturanata je dio aktivnosti Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Prnjavor kojim će se povećati zapošljivost 75 nezaposlenih osoba te  zaposliti njih 50 u metaloprerađivačkoj, drvoprerađivačkoj, prehrambenoj i industriji kože i obuće.

Lokalno partnerstvo Prnjavor je jedno od 15 takvih partnerstva uspostavljenih u zemlji u okviru projekta Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, kojeg EU finansira sa 4 miliona eura a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), a koji za cilj ima prekvalifikaciju skoro 2.000 nezaposlenih osoba te zapošljavanje najmanje njih 620 u 22 opštine u BiH.

Članovi Partnerstva Prnjavor su Agencija za razvoj preduzeća EDA Banja Luka, Opština Prnjavor, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske – Biro Prnjavor, Centar srednjih škola “Ivo Andrić” Prnjavor, MI Trivas d.o.o. i Topling d.o.o.