Objavljena studija “Inovacije i interakcije – ključni faktori razvoja preduzeća”

Studija predstavlja dio istraživačkih aktivnosti koje se provode u okviru projekta KRIN – kreiranje regionalne inovacione mreže. S obzirom na to da se kvalitativno istraživanje o inovacijama u preduzećima na području Bosne i Hercegovine rijetko provodi, tim je značaj ove studije veći.

U prvom dijelu studije su razjašnjeni najvažniji pojmovi u vezi sa inovacijama, dok drugi dio sadrži prikaz kvantitativnih pokazatelja koji se odnose na inovacije preduzeća u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, na Zapadnom Balkanu i EU. U trećem dijelu su predstavljeni nalazi provedenog istraživanja o stanju, kapacitetima, praksi inovacija, barijerama i mogućnostima za unapređenje inovacija u odabranim preduzećima drvoprerađivačkog i metaloprerađivačkog sektora.

U posljednjem dijelu studije su predstavljeni nalazi drugog istraživanja o razlozima za (ne)saradnju među preduzećima. Ovo istraživanje je bazirano na istraživačkom pristupu i metodologiji koja je posebno osjetljiva na kompleksne probleme (tzv. Cynefin okvir, uz primjenu programa SenseMaker koje je razvio Cognitive Edge). S obzirom na to da je riječ je novom istraživačkom pristupu i metodologiji u globalnim razmjerama i da su istraživanja bazirana na njima veoma rijetka, ovo istraživanje u tom smislu ima i pionirski karakter.

Studija se može preuzeti na linku: https://bit.ly/2PCUgL8.

Projekat KRIN kofinansira Evropska unija u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH – EU ProLocal koji implementira GIZ. Projekat doprinosi poboljšanju konkurentnosti MSP u sektorima metaloprerade i droprerade u Prijedoru, Kozarskoj Dubici, Gradišci, Laktašima, Prnjavoru, Derventi i Banjaluci kroz umrežavanje ključnih aktera i rješavanje nedostataka tržišta. Budžet projekta je 233.795 KM koji je kofinansiran od strane Evropske unije u iznosu od 186.498 KM. Više informacija o projektu KRIN je dostupno ovdje.