Održan drugi dio obuke za pokretanje vlastitog posla

U subotu, 17. 12. je održan drugi dio obuke za pokretanje vlastitog posla za nezaposlene osobe iz Prnjavora koje su registrovane u Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske – Biro Prnjavor, kao i za maturante Centra srednjih škola „Ivo Andrić“, koji će od juna naredne godine biti aktivni učesnici na tržištu rada.

Obuka „Pokreni svoj posao“ se provodi po metodologiji Međunarodne organizacije rada, tokom koje će polaznici steći neophodna znanja i vještine za razradu poslovne ideje, odnosno izradu poslovnog plana. Na kraju obuke će nezaposlena lica prezentovati svoju poslovnu ideju pred komisijom, a do 5 nezaposlenih lica čije poslovne ideje budu ocijenjene najboljim mogu dobiti finansijsku i savjetodavnu podršku za pokretanje vlastitog posla.

Program savjetodavne i finansijske podrške razvoju poslovanja se provodi u okviru projekta Održivo partnerstvo za zapošljavanje, koji je finansiran od strane Evropske unije, a provodi se u okviru druge faze projekta Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II), koji implementira Međunarodna organizacija rada u BiH.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Prnjavor je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija finansira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).