Održan drugi sastanak Industrijske inovativne mreže sa izvoznom orijentacijom

Drugi sastanak Industrijske inovativne mreže sa izvoznom orijentacijom je održan u prostorijama Mašinskog fakulteta u Banjaluci. Prisustvovalo je oko 25 učesnika – direktora preduzeća iz oblasti metaloprerade, drvoprerade i IT sektora, predstavnika Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Privredne komore Republike Srpske i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Na sastanku je prezentovan Centar za podršku privredi Mašinskog fakulteta sa fokusom na uvođenje inovacija. Takođe su prikazane studentske ideje za nove proizvode. Razmijenjene su informacije o novim tehnologijama i izazovima njihovog uvođenja u preduzeća, a diskutovano je i o mogućnostima saradnje između fakulteta i preduzeća. Predstavnici Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske su informisali učesnike sastanka da je usvojen Akcioni plan za inovacije u MSP u Republici Srpskoj za period 2021-2023. godine, koji je bio predmet diskusije tokom prvog sastanka kad su učesnici dali sugestije, kao i o novim projektima koji su u fazi pripreme.

Posebno interesantan je bio obilazak laboratorija Mašinskog fakulteta kada je direktorima preduzeća i predstavnicima institucija predstavljena oprema kojom fakultet raspolaže i mogućnostima saradnje koja su im na raspolaganju.

Projekat NOVALIS sufinansira Evropska unija putem EU4Business projekta koji zajednički provode GIZ, UNDP i ILO, u okviru Strategija lokalnog razvoja – Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini SR Njemačke.