Održana obuka za provođenje Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u Republici Srpskoj

U prostorijama Privredne komore Republike Srpske održana je obuka za predstavnike javnih preduzeća, javnih ustanova i privrednih društava iz Republike Srpske. Cilj obuke je bio da se odgovornim licima u ovim subjektima pomogne u stvaranju uslova za bezbjednu prijavu korupcije, efikasno postupanje sa prijavom korupcije i zaštitu lica koja prijavljuju korupciju, a u skladu sa obavezama koje proističu iz Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u Republici Srpskoj. Učesnici obuke su takođe obaviješteni i o obavezi obavještavanja Ministarstva pravde Republike Srpske o primjeni Zakona.

Na kraju obuke, učesnicima je ukazano da je Uputstvo o postupanju sa prijavom korupcije i obezbjeđenju zaštite lica koja prijavlju korupciju, dostupno na veb-stranicama Privredne komore i Ministarstva pravde Republike Srpske.

Obuci je prisustvovalo oko 40 predstavnika javnih preduzeća, javnih ustanova i privrednih društava iz Republike Srpske, a učesnici su izrazili visok stepen zadovoljstva prezentovanim sadržajima.

Obuku su proveli predstavnici Privredne Komore Republike Srpske i Ministarstva pravde Republike Srpske, uz stručnu podršku predstavnika Ede u pripremi programa obuke, u okviru projekta „Jačanje javnog integriteta u Republici Srpskoj i Federaciji BiH“, kојi finаnsirа Vlаdа Uјеdinjеnоg Krаlјеvstvа putеm UK aid.