Održana završna konferencija projekta “Mreža energetske efikasnosti u industriji BiH”

U Tesliću je 27.11.2021. održana završna konferencija projekta “Mreža energetske efikasnosti u industriji BiH – MEEI”, koji je u periodu od 09.07. do 09.12. 2021. godine implementirao ReSET Centar za održivu energetsku tranziciju, Sarajevo. MEEI projekt se realizuje kao programska intervencija unutar „Mehanizma za podršku implementaciji strategija razvoja malih i srednjih preduzeća – SIEM“ u okviru projekta „Evropski akt o malom biznisu kao okvir strategija i politika za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini“, koji implementira Eda, a finansijski podržava Švedska.

U radu konferencije su učestvovali predstavnici 16 preduzeća u kojima su u toku MEEI projekta urađeni preliminarni energetski auditi, akreditovani auditori i stručnjaci iz BiH u oblasti energetske efikasnosti i energetskog menadžmenta koji su proveli audite, predstavnici studenata elektrotehničkih i mašinskih fakulteta iz Banja Luke, Sarajeva i Tuzle koji su bili uključeni u provođenje audita, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Privredne komore Republike Srpske, ReSET Centra i Ede.

Na konferenciji su prezentovani ključni nalazi provedenih energetskih audita (iskustva u provođenju audita u preduzećima u BiH kao i identifikovane mjere za unaprjeđenje energetske efikasnosti i korištenje obnovljivih izvora za vlastite potrebe), primjeri najboljih praksi i naučenih lekcija preduzeća-lidera u realizaciji mjera energetske efikasnosti, aktivnosti na promociji energetske efikasnosti, koje provodi PKRS, te iskustva prilikom realizacije programa savjetodavne podrške privatnim kompanijama, koje u ovoj oblasti pruža EBRD.

U toku konferencije razgovarano je i o aktuelnosti tematike energetske efikasnosti u BiH u kontekstu energetske tranzicije, a u skladu sa Sofijskom deklaracijom, potpisanom novembra 2020. godine, i energetskim paketom Evropske unije „Čista energija za sve Evropljane“, koji je 30.11.2021. usvojen na Ministarskom vijeću Energetske zajednice kao pravni okvir za plan dekarbonizacije zemalja Zapadnog Balkana.