Počela obuka nezaposlenih iz Prnjavora za rad u industrijskim preduzećima

Kao dio planiranih aktivnosti na organizovanju obuka za rad u industriji u okviru projekta “Partnerstvo za kvalitetna radna mjesta i konkurentnost”,  otpočele su obuke za nezaposlene osobe za rad u oblasti proizvodnje obuće za zanimanje šivač i za rad u drvoprerađivačkom sektoru za zanimanje projektant za tehničku pripremu. Obuka se izvodi u preduzeću za proizvodnju obuće KLM d.o.o. iz Prnjavora i drvoprerađivačkom preduzeću Rizba d.o.o. i obuhvata 20 dana intenzivne praktične obuke za navedena zanimanja, tokom koje će nezaposlene osobe steći znanja i vještine neophodne za navedena zanimanja. Obuku izvode iskusni treneri sa višegodišnjim iskustvom rada u industriji.

Obuku pohađa pet nezaposlenih žena iz Prnjavora, od čega su tri polaznice mlađe od 30 godina, dok dvije polaznice spadaju u teže zapošljive kategorije nezaposlenih osoba, s obzirom na to da su na birou za zapošljavanje prijavljene duže od pet godina (jedna polaznica je prijavljena kao nezaposlena čak od 1999, a druga od 2009. godine).

Od pet prijavljenih polaznica obuke, dvije su prethodno prošle obuku za aktivno traženje posla (dvije polaznice koje pripadaju teže zapošljivoj kategoriji nezaposlenih), koja je takođe organizovana u okviru projektnih aktivnosti, što na najbolji način pokazuje da su ovakve vrste obuka korisne i neophodne za aktiviranje nezaposlenih osoba  u potrazi za poslom.

Obuke su organizovane u skladu sa stvarnim potrebama preduzeća za zapošljavanjem nove radne snage, a polaznice obuka su izabrane u saradnji sa predstavnicima preduzeća. S tim u vezi, ukoliko polaznice pokažu dobre rezultate tokom obuke, postoji velika šansa da će biti zaposlene u preduzećima u kojima je obuka i organizovana.

Projekat je finansiran u okviru projekta Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, koji je finansiran od strane Evropske unije i implementiran od strane Međunarodne organizacije rada (ILO).