Počinje obuka u metaloprerađivačkoj industriji u okviru EU projekta

Kao dio planiranih aktivnosti u okviru projekta “Partnerstvo za kvalitetna radna mjesta i konkurentnost”, kojeg provodi Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Prnjavor, danas počinje obuka za rad u metaloprerađivačkoj industriji. Prvi polaznik je nezaposleni muškarac iz Prnjavora koji ima 43 godine i koji će tokom 20 dana praktične obuke steći najvažnije vještine i znanja potrebne za obavljanje posla metalostrugara.

U narednom periodu oko 20 nezaposlenih osoba iz Prnjavora će se obučavati za poslove zavarivača, operatera na CNC mašini, metalostrugara, glodača i poslovođe u proizvodnji. Najbolji polaznici obuke mogu biti zaposleni u preduzeću Topling.

Obuka je dio aktivnosti Partnerstva kojima će se povećati zapošljivost 75 nezaposlenih osoba te  zaposliti njih 50 u metaloprerađivačkoj, drvoprerađivačkoj, prehrambenoj i industriji kože i obuće.

Lokalno partnerstvo Prnjavor jedno je od 15 takvih partnerstava u zemlji koje djeluje u okviru projekta Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH kojeg Evropska unija finansira sa 4 miliona eura a provodi Međunarodna organizacija rada u svrhu prekvalifikacije skoro 2.000 nezaposlenih te zapošljavanja njih najmanje 620.

Članovi Partnerstva Prnjavor su Agencija za razvoj preduzeća EDA Banja Luka, Opština Prnjavor, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske – Biro Prnjavor, Centar srednjih škola “Ivo Andrić” Prnjavor, MI Trivas d.o.o. i Topling d.o.o.