Potpisan ugovor za novi projekat NOVALIS – podrška razvoju inovacijske mreže u sektorima metalske i drvoprerađivačke industrije

Ugovor za implementaciju projekta NOVALIS – Network of Value Adding Local Innovation Structures (mreža lokalnih struktura za kreiranje dodatne vrijednosti) potpisan je 16 jula 2020. godine. Projekat je usmjeren na unapređenje konkurentnosti izvozno-orijentisanih MSP u sektorima metalske i drvoprerađivačke industrije u BiH sa očekivanim pozitivnim uticajem na dodatnu vrijednost i zapošljavanje visoko kvalifikovane radne snage. Planirano je da projekat rezultira uspostavljanjem funkcionalne regionalne inovacione mreže koja može da kreira inovacije više dodatne vrijednosti za MSP u sektorima metalske i drvoprerađivačke industrije koja izvoze na tržišta EU i CEFTA.

Za projekat NOVALIS, Evropska unija je izdvojila više od 277 hiljada evra bespovratnih sredstava u okviru projekta EU4Business, dok ukupna vrijednost projekta iznosi više od 346 hiljada evra. Projekat će se implementirati do kraja 2021. godine od strane Agencije za razvoj preduzeća Eda u partnerstvu sa preduzećima Spektra DMG, MasterWood, E-info i Mašinskim fakultetom u Banjaluci.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business projekat Evropske unije potiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business projekat vrijedan je 16,1 miliona evra, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona evra) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona evra). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije – Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemačke (BMZ). Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.