Potpisani ugovori o dodjeli grant sredstava za pokretanje vlastitog posla

Ugovore o dodjeli grant sredstava za pokretanje vlastitog posla su potpisale tri nezaposlene osobe iz Prnjavora, koje su tokom avgusta 2023. uspješno završile obuku za pokretanje vlastitog posla i pripremile biznis planove koji su najbolje ocijenjeni. Grantovi u visini do 6000 KM će biti iskorišteni za pokretanje vlastitog posla.

Jedna od osoba koja će dobiti grant sredstva je Nadja R. koja planira da pokrene preduzeće koje će obavljati trgovinsku i uslužnu djelatnost. O motivima za prijavu za obuku za pokretanje sopstvenog posla, Nadja kaže:

Lična motivacija je da radim ono što volim, kad hoću, koliko hoću i gdje hoću. Da budem sam svoj šef, dalje napredujem, razvijam se i budem najbolja! Pored same obuke koja je bila vrlo korisna i finansijska podrška će mi takođe mnogo značiti.

Savjetodavnu i finansijsku podršku su početkom 2023. godine već dobila dva mlada preduzetnika koja uspješno vode novoosnovana preduzeća, tako da ih je sada ukupno pet.

Program savjetodavne i finansijske podrške razvoju poslovanja se provodi u okviru projekta Održivo partnerstvo za zapošljavanje, koji je finansiran od strane Evropske unije, a provodi se u okviru druge faze projekta Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II), koji implementira Međunarodna organizacija rada u BiH.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Prnjavor je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija finansira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).