Potpisani ugovori o dodjeli grant sredstava za pokretanje vlastitog posla

U prostorijama Zavoda za zaposljavanje Republike Srpske – Biro Prnjavor, potpisani su ugovori o dodjeli grant sredstava za pokretanje vlastitog posla.

Ugovore su potpisale tri nezaposlene osobe iz Prnjavora, koje su tokom decembra 2022. i januara 2023.  uspješno završile obuku za pokretanje vlastitog posla i pripremile biznis planove koji su najbolje ocijenjeni. Grantovi u visini do 6000 KM će biti iskorišteni za pokretanje vlastitog posla.

Jedna od osoba koja će dobiti grant sredstva je Samanta Rover, koja planira da pokrene preduzeće koje će pružati fizioterapeutske usluge. Koliko joj je bila korisna obuka za pokretanje vlastitog posla i koliko će joj značiti finansijska podrška, Samanta kaže:

Sudjelovanje u obuci za samozapošljavanje mi je bilo korisno jer sam naučila napraviti biznis plan, izračunati sve potrebne troškove, prihode, amortizacije i ostale poslovne procjene, te tako dobiti realnu sliku uspješnosti moje poslovne ideje. To mi je također ukazalo na detalje i pojedinosti kojih nisam bila svjesna. Mislim da je to izuzetno važno jer se većina nas koji imamo želju i volju za samozapošljavanjem suoči sa strahom od neuspjeha, a na ovoj edukaciji dobijete alat pomoću kojeg možete uvidjeti realnu sliku vaše poslovne ideje i prije samog početka znati kolike su stvarne šanse da je ostvarite.

S dobivenim grantom ću znatno lakše doći do ostvarenja svojih ciljeva te bih preporučila svim osobama sa realnim idejama i ciljevima da se okušaju već u idućem natječaju za dodjelu poticaja.

Program savjetodavne i finansijske podrške razvoju poslovanja se provodi u okviru projekta Održivo partnerstvo za zapošljavanje, koji je finansiran od strane Evropske unije, a provodi se u okviru druge faze projekta Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II), koji implementira Međunarodna organizacija rada u BiH.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Prnjavor je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija finansira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).