Realizovan i treći projekat za žensko preduzetništvo u Brčko Distriktu BiH

U okviru  projekta SBA u BiH, realizovan je i treći projekat za razvoj ženskog preduzetništava na prostoru Brčko Distrikta BiH. U sklopu projekta „Zeleno preduzetništvo kao podrška razvoju ženskom preduzetništvu u Brčko Distriktu“ učesnice su, pored tema vezanih za preduzetništvo, upoznate sa zakonskom regulativom i mogućnostima za otpočinjanje vlastitih biznisa, kao i izvorima finansiranja. Nakon edukacije iz oblasti projekt menadžmenta, rađeni su projektni prijedlozi za ekološki prihvatljive djelatnosti.

Osim toga za učesnice je obezbijeđen i Priručnik za podršku razvoju „green“ preduzetništva koji u sebi sadrži niz primjera iz prakse i izabranih „priča sa dušom“, koje mogu biti inspiracija za preduzetnice. Uspješne preduzetnice su održale motivacione govore prenoseći svoja iskustva iz poslovanja, a od strane prisutnih preduzetnica pokrenuta je inicijativa za formiranje udruženja.

Projekat je implementiralo UG“ Inicijativa za kvalitet i održivi razvoj – IKOR“ Banjaluka u partnerstvu sa  UG“Demos“ Brčko Distrikt i u saradnji sa Odjeljenjem za privredni razvoj, sport i kulturu Brčko Distrikta BiH. Za njegovu realizaciju iz sredstava Mehanizma za podršku implementaciji strategija razvoja MSP (SIEM) utrošeno je oko 20.000 KM.

Realizacija projekta „Zeleno preduzetništvo kao podrška razvoju ženskom preduzetništvu u Brčko Distriktu“ je podržana putem projekta „Evropski okvir za razvoj strategija i politika za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini – SBA u BiH“, koji finansira Švedska.