Realizovani online sajmovi za firme iz sektora metaloprerade i drvoprerade u BiH

Spoljno trgovinska komora BiH (STK/VTK BiH) realizovala je  projekat „Podrška MSP organiziranjem online međunarodnih sajmova za MSP iz oblasti drvoprerade i metaloprerade“. Projektom je prema procedurama EEN (Enterprise Europe Network) realizovan online sajam pod nazivom „Match &Furnish“ za drvoprerađivački sektor i „Match & Innovate“ za metaloprerađivački sektor. Ukupno na oba sajma učestvovalo je 39 izlagača – preduzeća iz BiH, a organizovano je 144 sastanaka, od kojih 85 sa učešćem izlagača.

Online sajmovi predstavljaju značajno iskustvo kako za STK/VTK BiH kao organizatora, tako i za firme iz BiH, koje su se u većini slučajeva, po prvi put susrele sa virtuelnim načinom izlaganja na sajmu uz održavanje virtuelnih b2b sastanaka.

Provedene aktivnosti su usmjerene na unapređenje dimenzije 10 SBA profila BiH (Internacionalizacija MSP), a za njihovu realizaciju iz sredstava Mehanizma za podršku implementaciji strategija razvoja MSP (SIEM) utrošeno je ukupno 6.962,76 KM.

Realizacija projekta „Podrška MSP organiziranjem online međunarodnih sajmova za MSP iz oblasti drvoprerade i metaloprerade“ je podržana putem projekta „Evropski okvir za razvoj strategija i politika za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini – SBA u BiH“ koji finansira Švedska.