U okviru EU projekta počinje obuka u prehrambenoj industriji

U okviru projekta “Partnerstvo za kvalitetna radna mjesta i konkurentnost”, kojeg provodi Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Prnjavor, danas počinje obuka za rad u prehrambenoj  industriji. Riječ je o četiri polaznice iz Prnjavora od kojih su tri radnice bez zanimanja, a jedna je nezaposlena već 15 godina. Tokom praktične obuke koja će trajati 22 dana, polaznice će dobiti potrebne vještine i znanja za rad na proizvodnji i pakovanju tjestenine, ratluka i konditorskih proizvoda i ono što je najvažnije – priliku za zaposlenje.

Obuka je dio aktivnosti Partnerstva kojima će se povećati zapošljivost 75 nezaposlenih osoba te  zaposliti njih 50 u metaloprerađivačkoj, drvoprerađivačkoj, prehrambenoj i industriji kože i obuće.

Lokalno partnerstvo Prnjavor jedno je od 15 takvih partnerstava u zemlji koje djeluje u okviru projekta Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH kojeg Evropska unija finansira sa 4 miliona eura a provodi Međunarodna organizacija rada u svrhu prekvalifikacije skoro 2.000 nezaposlenih te zapošljavanja njih najmanje 620.

Članovi Partnerstva Prnjavor su Agencija za razvoj preduzeća EDA Banja Luka, Opština Prnjavor, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske – Biro Prnjavor, Centar srednjih škola “Ivo Andrić” Prnjavor, MI Trivas d.o.o. i Topling d.o.o.