Unapređenje rada Instituta za metrologiju BiH

Sa Institutom za metrologiju BiH potpisan je ugovor kojim treba da se realizuje projekat „Unapređenje rada Instituta za metrologiju BiH kroz razvoj digitalne mreže između ovlaštenih laboratorija za metrologiju i uspostavljanje sekundarnog nivoa mjerne infrastrukture za kalibraciju”.

Projektom je predviđeno da se pruži podrška uspostavljanju digitalne mreže za vođenje evidencija verifikacije mjernih uređaja imenovanih laboratorija i uspostavljanju sistema za kalibraciju/testiranje fotonaponskih ćelija i panela.

Na ovaj način Eda nastavlja praksu jačanja institucija koje doprinose napretku dimenzije 7 (Standardi i tehnički propisi) i 10 (Internacionalizacija) Indeksa politika MSP i podržava započeti proces izrade Strategije infrastrukture kvaliteta BiH.

Za ovu intervenciju predviđeno je oko 115.000 KM sredstava granta, pri čemu je period implementacije projekta 8 mjeseci.

Projekat se realizuje uz podršku projekta „Napredna implementacija Akta o malom biznisu u BiH2EU – SBA u BiH2EU“, koji implementira Eda u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA, a finansira Švedska.