Započela obuka za pokretanje vlastitog posla

U Prnjavoru je otpočelo izvođenje obuke za pokretanje vlastitog posla za nezaposlene osobe, kao i za maturante Centra srednjih škola „Ivo Andrić“, koji će od juna naredne godine biti aktivni učesnici na tržištu rada. Program savjetodavne i finansijske podrške razvoju poslovanja se provodi u okviru projekta Održivo partnerstvo za zapošljavanje, koji je finansiran od strane Evropske unije, a provodi se u okviru druge faze projekta Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II), koji implementira Međunarodna organizacija rada u BiH.

Podrška za izabrane kandidate će biti obezbijeđena u dva ciklusa.

U prvom ciklusu će biti pružena savjetodavna i stručna podrška za najviše 30 izabranih polaznika kroz učešće u besplatnoj trodnevnoj obuci „Pokreni svoj posao“. Tokom obuke koja se provodi po metodologiji Međunarodne organizacije rada, polaznici će steći neophodna znanja i vještine za razradu poslovne ideje, odnosno izradu poslovnog plana. Na kraju obuke će nezaposlena lica prezentovati svoju poslovnu ideju pred komisijom, a 5 nezaposlenih lica čije poslovne ideje budu ocijenjene najboljim mogu dobiti finansijsku i savjetodavnu podršku za pokretanje vlastitog posla.

U drugom ciklusu, 5 odabranih nezaposlenih lica dobijaju podršku koja se sastoji od:

  • Savjetodavne podrške, kroz besplatnu trodnevnu obuku „Unaprijedi svoj posao“,
  • Bespovratne finansijske pomoći (grant) u iznosu do 6.000 KM za sufinansiranje troškova pokretanja sopstvenog posla, tj. registracije poslovnog subjekta,
  • Mentorske podrške za polaznike koji su izvršili registraciju poslovnog subjekta i pokrenuli vlastiti posao, sa ciljem osiguranja dugoročnog razvoja najboljih poslovnih planova i umanjenja rizika stagnacije u poslovanju, odnosno potencijalnog zatvaranja posla.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Prnjavor je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija finansira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).