Besplatne usluge njemačkih eksperata u cilju razvoja Vašeg preduzeća

SES (Senior Experten Service) je njemački program putem koga mala i srednja preduzeća mogu dobiti stručnu podršku iskusnih njemačkih eksperata u cilju bržeg i lakšeg unapređenja poslovanja i dobijanja rješenja za izazove sa kojima se suočavaju. SES program je podržan od strane Asocijacije njemačke privrede i Vlade SR Njemačke i provodi se širom svijeta, u nerazvijenim, te zemljama u razvoju i tranziciji.

Savjetodavnu podršku pružaju stručnjaci raznih profila koji su svoj radni vijek proveli u SR Njemačkoj stičući širok spektar znanja i iskustava iz različitih oblasti privrede. U SES bazi se nalazi preko 10,000 stručnjaka koji pokrivaju oko 50 privrednih sektora, što omogućava brzu i uspješnu identifikaciju odgovarajućeg profila eksperta na osnovu popunjenog Zahtjeva za angažman eksperta.

Usluge eksperata su za domaća mala i srednja preduzeća besplatne! Troškove njihovog rada i avionskih karata do najbližeg aerodroma snosi SES program, a obaveza firme koja angažuje eksperta je da pokrije troškove njegovog smještaja, hrane i lokalnog prevoza, kao i da obezbijedi usluge prevođenja sa engleskog ili njemačkog jezika (ako u preduzeću niko ne govori engleski ili njemački jezik) i dnevnicu u iznosu od 7 EUR/dan. U pojedinim slučajevima, ukoliko SES procijeni da preduzeće već ima dovoljno velik obim poslovanja i zadovoljavajuću profitabilnost, može se desiti da traže učešće preduzeća u pokrivanju transportnih troškova (avio-karte).

Eda je zvanični predstavnik SES programa u BiH, a usluge SES programa su na veliko zadovoljstvo već koristile firme iz oblasti metalske i prehrambene industrije, te proizvodnje medicinskih i stomatoloških instrumenata.

Više informacija o SES programu je raspoloživo na veb-stranici: https://www.ses-bonn.de/en/startseite, a za sve dodatne informacije i pokretanje procedure odabira odgovarajućeg eksperta za Vaše preduzeće, slobodno nam se obratite. Kontakt osoba u Edi je Srećko Bogunović, mejl: srecko.bogunovic[at]edabl.org, telefon +387 51 300 241.