Finansijska podrška za obuke iz programiranja i informacionih tehnologija za nezaposlene

Kao dio projekta MarketMakers „Pilot projekat finansijskog mehanizma finansiranja IT obuke sa odloženom otplatom“ koji finansira Vlada Švajcarske, pripremljen je mehanizam podrške provođenju obuka iz oblasti programiranja i informacionih tehnologija. Obuke su namijenjene mladim, nezaposlenim osobama koje imaju želju da steknu praktična i tražena znanja u oblasti programiranja i informacionih tehnologija, a nemaju novca da takve obuke plate.

Provedena istraživanja u okviru projekta su pokazala da veliki broj mladih ima želju da se usavršava u ovoj oblasti, ali to ne može zbog nedostatka novca kojim bi platilo relativno skupe obuke. Zato veliki potencijal koji postoji u ovoj oblasti ostaje neiskorišten, a velika tražnja za programerima i stručnjacima u oblasti informacionih tehnologija na tržištu rada ostaje nezadovoljena.

Saradnjom projekta MarketMakers, Agencije za razvoj preduzeća Eda, MF banke i izvođača obuke (preduzeća Lanaco i Technetis iz Banjaluke), postignut je dogovor o formiranju beskamatne kreditne linije kod MF banke, tako da polaznici obuka treba da plate samo 20% troškova tokom obuke, dok za preostalih 80% mogu da dobiju kredit od MF banke. Prednost je i to što polaznici obuke ne plaćaju kamatu na taj kredit (dakle, vraćaju onaj iznos koji pozajme), a počinju ga vraćati tek nakon 9 mjeseci, što bi trebalo biti dovoljno vremena da pronađu posao sa novostečenim znanjima i vještinama.

Projekat podržava i Zavod za zapošljavanje Republike Srpske sa ciljem uspješnog lansiranja novog mehanizma podrške.

Vjerujemo da će na ovaj način obuke iz programiranja i informacionih tehnologija postati dostupnije, te da će mlade osobe prepoznati ovu priliku i pohađati praktične obuke koje im mogu obezbijediti posao i bolju budućnost.

Više informacija o ovim obukama i njihovom načinu finansiranja je dostupno na veb-stranicama kompanija koje izvode obuke – Lanaco i Technetis.