Industrijska preduzeća iz Prnjavora planiraju zapošljavanje nove radne snage

Na javni poziv za izražavanje interesa za poslovne subjekte u Prnjavoru za obuku nove radne snage u okviru projekta “Partnerstvo za kvalitetna radna mjesta i konkurentnost” prijavilo se ukupno šest preduzeća (dva drvoprerađivača, dva preduzeća iz prehrambene industrije i po jedno preduzeće iz metaloprerađivačke i industrije kože i obuće) koja su izrazila potrebu za zapošljavanjem ukupno 68 osoba tokom 2017 i 2018. godine. Od toga, najveći broj novozaposlenih se planira u metalskoj industriji (29), a zatim slijede drvoprerađivačka industrija (16), prehrambena industrija (13) i industrija obuće (10 osoba).

Nezaposlenim osobama iz Prnjavora će biti pružena podrška kroz finansiranje obuke za sticanje vještina u oblastima za koja su preduzeća izrazila interes. Cilj obuke je sticanje specifičnih vještina potrebnih za rad u industriji za 75 nezaposlenih osoba, kako bi se, nakon završetka obuke, stvorili uslovi za zapošljavanje najmanje 50 nezaposlenih osoba u poslovnim subjektima koja imaju potrebu za novim radnicima.

Projekat je finansiran u okviru projekta “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”, koji je finansiran od strane Evropske unije i implementiran od strane Međunarodne organizacije rada (ILO).