Podrška MSP u uvođenju tehničkih standarda u fokusu zajedničkog sastanka Sektorskih odbora metalske i drvoprerađivačke industrije

U prostorijama Privredne komore Republike Srpske, održan je zajednički sastanak Sektorskih odbora metalske i drvoprerađivačke industrije na temu uvođenja tehničkih standarda. Sastanku su prisustvovali predstavnici Instituta za standardzaciju BIH, Republičkog zavoda za standardzaciju i metrologiju RS, Ministarstva privrede i preduzetništva RS, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, Privredne komore RS, Mašinskog fakulteta u Banjaluci, kao i direktori preduzeća iz metalske i drvorprerađivačke industrije.

Na sastanku je diskutovano o značaju tehničkih standarda, kao i mjerama koje preduzećima treba da olakšaju njihovo uvođenje. Imajući u vidu veliki broj tehničkih standarda i ograničene resurse, prof. dr Jovišević je predstavio preliminarne nalaze istraživanja i analize prioritetnih tehničkih standarda koji bi bili primjenjivi za najveći broj preduzeća iz metalske i drvoprerađivačke industrije. U dogovoru sa ključnim akterima u ovoj oblasti, na osnovu mehanizama podrške u okviru projekta „SBA u BiH“, neki od prioritetnih standarda će biti prevedeni, a razvijaće se i drugi načini podrške preduzećima u uvođenju tehničkih standarda.

Ovo predstavlja dio aktivnosti i napora na unapređenju dimenzije 7 (standardi i tehnička regulativa) i posebno poddimenzije 7.3. (dostupnost standardizacije za MSP) Indeksa politika MSP, u kojoj BiH zaostaje u odnosu na ostale zemlje Zapadnog Balkana i Turske.

Takođe, vjerujemo da će podrška preduzećima u uvođenju tehničkih standarda doprinijeti i rastu njihovog izvoza, posebno imajući u vidu da su metalska i drvoprerađivačka industrija vodeći izvozni sektori u BiH.

Projekat „Evropski okvir za razvoj strategija i politika za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini – SBA u BiH“, finansira Sida putem Ambasade Švedske u BiH.