Priprema za uvođenje tehničkih standarda u MSP

Sa Spoljnotrgovinskom/Vanjskotrgovinskom komorom BiH potpisan je ugovor o realizaciji projekta „Priprema MSP za uvođenje standarda kvaliteta s ciljem internacionalizacije preduzeća“. Projektom je predviđeno da se najmanje 20 izvozno orijentisanih MSP pripremi za sertifikaciju iz oblasti standarda kvaliteta ( BAS EN ISO 50 001,  BAS EN ISO 14001), kao i za uvođenje CE znaka.

Projektne aktivnosti obuhvataju analizu postojećih pogona u skladu sa tehničkim standardima, analizu troškova proizvodnje s ciljem njihove optimizacije, uz definisanje preporuka za poboljšanje rada, odnosno pripremu preduzeća za odabrani standard.

Ukupna vrijednost projekta  je 255.972 KM, pri čemu sredstva granta iznose 250.000 KM. Projekat će se implementirati  u periodu od 12 mjeseca i dio je napora na unapređenju dimenzije 7 (Standardi i tehnički propisi) i dimenzije 10 SBA profila u BiH (Internacionalizacija MSP-a).

Projekat će se realizovati u okviru projekta „Napredna implementacija Akta o malom biznisu u BiH2EU“ (SBA u BiH2EU), koji finansira Švedska.