Važno održati kontinuitet rada sektorskih odbora

U okviru projekta KRIN – kreiranje regionalne inovacione mreže, održan je četvrti zajednički sastanak sektorskih odbora drvoprerađivačke i metalske industrije. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske, Mašinskog fakulteta i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, kao i direktori preduzeća iz metalske i drvoprerađivačke industrije.

Na sastanku je diskutovano o ulozi i radu sektorskih odbora, zapažanjima sa studijskih posjeta, kao i prijedlozima za unapređenje stanja u oblasti inovacija. Učesnici su istakli važnost identifikacije specifičnih proizvoda koji imaju relativno visoku dodanu vrijednost i tržišnu cijenu, a koji se mogu proizvesti postojećim proizvodnim kapacitetima, što bi doprinijelo unapređenju poslovanja. Takođe, razgovarano je o važnosti intervencija koje u kratkom vremenu mogu dati vidljive rezultate u rješavanju prioritetnih problema, kao što su npr. obuke, konsultanstske usluge i slično, ali i o iniciranju promjena u pravcu stvaranja sistemskih rješenja, kao što su npr. odgovarajuće politike u oblasti obrazovanja. Učesnici su naglasili važnost održavanja kontinuiteta rada sektorskih odbora, uz eventualna proširenja predstavnicima relevantnih institucija i  preduzeća.

Projekat KRIN kofinansira Evropska unija u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH – EU ProLocal koji implementira GIZ. Projekat doprinosi poboljšanju konkurentnosti MSP u sektorima metaloprerade i droprerade u Prijedoru, Kozarskoj Dubici, Gradišci, Laktašima, Prnjavoru, Derventi i Banjaluci kroz umrežavanje ključnih aktera i rješavanje nedostataka tržišta. Budžet projekta je 233.795 KM koji je kofinansiran od strane Evropske unije u iznosu od 186.498 KM. Više informacija o projektu KRIN je dostupno ovdje.